top of page

Lazer Epilasyon


Lazer Epilasyonun Etki Mekanizması Nedir?

Lazerle epilasyon yönteminde, lazer ışığı, melanin pigmentini hedef alır ve kıl follikülünde yüksek enerjiye ulaşır. Follikül içerisindeki melanin’in lazer ışığındaki enerjiyi emmesiyle follikül ısınır ve harabiyete uğrar. Bu harabiyet nedeniyle follikül yeni kıl oluşturma yeteneğini kaybeder ve yeni kıl oluşumu engellenmiş olur. Lazer ışığındaki yüksek enerji follikülde harabiyete neden olurken cildin diğer yapılarında herhangi bir harabiyete neden olmamaktadır.

Epilasyonda Hangi Tip Işık Sistemleri Kullanılır?

Lazerle epilasyonda en çok Alexandrite, Diode ve Nd:YAG lazer ışık sistemleri kullanılmaktadır. Ayrıca son günlerde adı çokça duyulan ütüleme lazer epilasyon adıyla bilinen epilasyon yöntemi gündeme gelmiştir. Ütüleme lazer veya son günlerde Buz Başlıklı Lazer şeklinde anılan bu sistemler aslında yeni bir lazer tipi değildir. Ütüleme lazer, Diyot lazer sistemlerinin bir türevidir, diyot lazerlerin daha büyük alanı tarayacak şekilde yapılandırılmış, başlığı büyütülmüş ve atış teknolojisi değiştirilmiş versiyonlarına başlığın ve uygulanış şeklinin benzerliği sebebiyle ütüleme lazer epilasyon adı verilmiştir. Özetle; ütüleme lazer epilasyon yaptıranlar esasen diyot lazer yaptırmışlardır. Ütüleme lazer sisteminde enerji değeri düşük, pulse (atış) süresi uzundur. Diğer lazer tiplerinde olduğu gibi herkes için uygun değildir, cildinize ve kıl yapınıza uygun lazer tipi doktorunuzun muayenesi sonrası belirlenebilir. Son günlerde sıklıkla duyulan Buz Başlıklı Lazer; yine farklı bir lazer tipi olmayıp, ütüleme lazer cihazlarının temas soğutma (contact cooling) başlıklı olan modlarıdır. Günümüzde, FDA Onaylı, teknolojik açıdan gelişmiş olan tüm lazer epilasyon cihazlarında başarılı soğutma sistemleri mevcuttur. Yine sıklıkla kullanılan ancak lazer olmayan IPL (Intense Pulsed Light) sistemleri de epilasyonda kullanılmaktadır. Epilasyonda en çok kullanılan lazer ve lazer olmayan ışık sistemlerinin dalga boyları 755nm ile 1200nm arasında değişmektedir. Özetlemek gerekirse;

Epilasyonda Kullanılan Işık Sistemi (Lazer/ Lazer Olmayan)Dalga Boyu (nm)

Alexandrite Lazer755

Diyot Lazer - Ütüleme Lazer800

Nd:YAG Lazer1064

Lazer olmayan IPL ışık sistemleri (Modern Ağda)590-1200

Günümüzde en çok kullanılan lazer çeşitleri:

  • Alexandrite lazer

  • Nd:YAG lazer ve

  • Diode Lazer'dir.

Lazer epilasyonda soğutma, epidermis yani derinin üst tabakasının hasar görmesini engellemeye yardımcı önemli bir faktördür. Her bir lazer atışı sonrasında ısınan epidermisin etkili bir biçimde soğutulması gereklidir. Lazer epilasyon sistemlerinde cildin soğutulması için farklı soğutma sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemler arasında; sıklıkla kullanılanlardan birisi de cilde soğutma gazı püskürtülmesi yöntemidir.

Lazerle Epilasyonun Zararı Veya Yan Etkisi Var Mıdır?

En çok sorulan sorulardan birisi de, lazerle epilasyonun sağlığa herhangi bir zararının veya yan etkisinin olup olmadığı şeklindedir. Lazerle epilasyon, kişinin cilt yapısına uygun enerji seviyesi kullanılarak doğru bir şekilde uygulanır ve cilt soğutması da yine cilt yapısına uygun bir biçimde yapılırsa yan etki oluşturma riski oldukça azdır.

Bronz kişilerin ciltleri açık tenli kişilerle kıyaslandığında lazer enerjisinin daha yüksek bir miktarını emmektedir. Bu nedenle bronz tenliler için cilt yüzeyinde daha az enerji bırakan Nd:YAG lazerin Alexandrite lazere göre daha uygun bir seçenek olduğu söylenebilir. Ancak epilasyonda hangi lazer tipi kullanılmış olursa olsun, lazer uygulamasından sonraki iki hafta boyunca güneşten sakınılmasında yarar bulunmaktadır. Aksi takdirde alerjik reaksiyonlar ve/veya leke oluşumu gözlenebilir.

Lazer ışınının çok güçlü ve parlak olması nedeniyle lazerle epilasyon uygulaması sırasında özel bir gözlük takılmalıdır. Aksi takdirde lazer ışını gözlerde hasara neden olabilmektedir.

Merak edilen bir diğer konu da lazerle epilasyonun kanserojen etkisinin olup olmadığıdır. Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere farklı tipteki epilasyon lazerleri farklı dalga boylarında çalışmaktadır. Epilasyon lazerlerinin çalıştığı dalga boyları sadece kıl folliküllerinde bulunan melanosit hücreleri tarafından emilmektedir. Melanosit hücrelerinin en yoğun olarak bulunduğu alanlar vücudumuzdaki benlerdir. Bu yüzden herhangi bir kanserojen etki yaratmamak için lazer yapılırken vücuttaki benlerin korunması ve üzerine lazer atışı yapılmaması gerekmektedir.

Lazerle epilasyonun kadın üreme organlarında olumsuz sonuçlara neden olduğuna dair herhangi bir bilimsel bulgu yoktur. Lazerle epilasyonun hamilelik döneminde bebeğe zararlı olabileceğine dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Ancak yine de hamilelere lazerle epilasyon uygulanmamalıdır.

En İyi Lazer Epilasyon Sistemi Hangisidir? Hangi Lazer Sistemi En İyisidir?

Tekrar tekrar belirtmek gerekir ki; bu soru lazerle epilasyon uygulamasının doğası gereği yanlış bir sorudur. Farklı lazer sistemlerinin var olma sebebi aslında bu sorunun yanlışlığını kanıtlar niteliktedir. Doğru soru şu şekildedir : "BENİM CİLT TONUMA VE KIL YAPIMA UYGUN LAZER EPİLASYON SİSTEMİ HANGİSİDİR?". Bu ifadeden de anlaşılacağı üzere lazer epilasyonda doğru sistem, kişinin kıl yapısına, cilt rengi tonuna ve bazı durumlarda uygulama bölgesine bağlı olarak değişir. Bu sebeplerden ötürü 3 lazer sistemini de (Alexandrite, Nd:Yag ve Diyot) cihaz parkurunda bulunduran klinikleri tercih etmeniz tavsiye edilir.

En İyi Lazer Epilasyon Sistemi Hangisidir? Hangi Lazer Sistemi En İyisidir?

Uygulama maliyetleri bağlamında minimal farklar olsa da bunlar hastaya yansıyan farklar değildir. Özetle lazer tipi fiyatlara etki etmez. Ütüleme lazer epilasyon fiyatları ile alex lazer epilasyon fiyatları arasında fark yoktur.

Lazer Epilasyon İçin En Uygun Zaman Nedir?

Lazer epilasyon için en uygun zaman sonbahar, kış ve ilkbahar dönemidir. Ancak lazerle epilasyon sonrası güneşten korunmak şartıyla lazerle epilasyon yazın da uygulanabilir. Özellikle bronz tenliler için ise Nd:YAG lazer daha uygun bir seçenek olabilir.

Lazer Epilasyon Hangi Zaman Aralıklarıyla Uygulanır?

Yüz bölgesine 1-1.5 ay, vücut bölgesine ise 2-2.5 ay arayla uygulanır. Bunun nedeni bu zaman aralıklarında tüylerin anagen, yani büyüme fazına girmeleridir. Lazerle epilasyon büyüme fazındaki tüylere etkilidir, yani o seansda büyüme fazında bulunan tüyler (tüm tüylerin %20-30’u) yokedilmiş olur. Lazer epilasyonun tek seansta sonuç vermemesinin nedeni budur. Hastaların bu sürelere uyması lazerle epilasyonun etkinliğini arttırır.

Lazer Epilasyon Kaç Seans Sürer?

Lazer epilasyonda seans miktarı, epilasyon uygulamasının yapılacağı bölgeye, ten rengine, kıl yapısına ve cinsiyete göre değişmekle beraber, lazer epilasyon işlemi ortalama olarak 4 ile 8 seans sonunda tamamlanmaktadır.

Lazer Epilasyon Kimlerde Daha Başarılıdır?

Lazerle epilasyonda başarı genellikle açık tenli ve koyu renkli tüylere sahip kişilerde daha çabuk elde edilmektedir. Açık renkli tüyler bulunduğunda ise tüy follikülleri lazer ışınlarını yeterli düzeyde ememediğinden dolayı yok edilmeleri daha zor olmaktadır. Kullandığı 755nm'lik lazer dalga boyu nedeniyle Alexandrite lazer genel olarak açık tenli kişilerde Nd:YAG lazere göre daha başarılı olmaktadır. Özellikle koyu tenli esmer veya bronz kişilerde ise, cildin kendisi lazer enerjisinin bir kısmını emeceğinden, kullanılacak lazer cihazında ayarlanan enerji seviyesinin büyük önemli bulunmaktadır. Gerekenden daha yüksek enerji kullanıldığı takdirde, lazer ışınlarının ciltte leke bırakma olasılığı olabilir. Ancak enerjinin düşük tutulması da lazerle epilasyonun etkinliğini azaltmakta ve seans sayısının artmasına neden olmaktadır. Kullandığı lazerin dalga boyu nedeniyle esmer ve bronz tenliler için Nd:YAG lazer, Alexandrite Lazere göre genel olarak daha hızlı sonuç verebilmektedir. Esas olarak lazer epilasyonda başarı, "cilde en uygun tipte ve enerji seviyesindeki" lazerin kullanılması ile artmaktadır.

Lazer Epilasyonda Sonucu Etkileyen Başka Faktörler Var mıdır?

Lazerle epilasyon yaptırmak isteyen bir kişinin herhangi bir hormonal bozukluğu varsa (polikistik over, hipotiroidi, hiperandrojenizm vs.) lazerle epilasyonun başarılı olması için öncelikle tedavisini tamamlamalıdır. Kişi kıllanmayı arttıracak bir ilaç alıyorsa bu ilaç kesilmeden istenen sonucun alınamayacağı bilinmelidir.

Erkekler de Lazer Epilasyon Yaptırabilir mi?

Evet. Erkeklerin lazer epilasyon yaptırmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Son yıllarda aşırı kıllanma şikayetinden muzdarip bir çok erkek özellikle sırt lazer epilasyon ve göğüs lazer epilasyon uygulamalarına başvurmaktadırlar.

Erkek Lazer Epilasyon Uygulamasında Kadın Lazer Epilasyon'a Göre Farklar Var mıdır?

Kullanılan cihaz ve lazerli epilasyon çalışma prensibi bağlamında herhangi bir fark söz konusu değildir. Ancak erkek kıl tipinin daha kalın olması ve kıllanma miktarının daha fazla olması sebebiyle cihazda uygulanacak işlem parametrelerinde farklılıklar olabilir. Lazer enerji değeri ve atış frekansı gibi parametreler erkek lazer epilasyon uygulamalarında genellikle daha yüksek dozda çalışılır. Ayrıca istenen sonuca ulaşmak için seans sayısı da kadınlara göre daha fazla olabilir. Bunun dışında; erkek lazer epilasyon fiyatlarının kadın lazer epilasyon fiyatlarına göre daha yüksek olması durumu söz konusudur. Bu durum aslında yukarıda bahsettiğimiz cihaz parametrelerindeki (ve dolayısıyla seans sürelerindeki) farklılıkla açıklanır. Lazer atış sayısı ve enerjisi yükseldikçe maliyet artar, bu da lazer epilasyon seans ücretlerine yansır.

Tüm Vücut Lazer Epilasyon ile Kastedilen Nedir?

Tüm vücut lazer epilasyon ibaresi işlemi yapacak lazer epilasyon merkezleri tarafından uygulanan paket lazer epilasyon kampanyalarına veya tarifelerine göre farklılık gösterebilmektedir. Yani bahsedilen, vucüttaki tüm kıl ve tüylere lazerle epilasyon yapılması değildir. Vücudun belirli bölgelerine paket halinde epilasyon yapılması kastedilmektedir. Bu paketler de kadın ve erkek lazer epilasyonda farklılıklar göstermektedir. Tüm vücut kadın lazer epilasyon genellikle kol lazer epilasyon, genital bölge lazer epilsayon, bikini bölgesi lazer epilasyon ve bacak lazer epilasyon seanslarını içerirken bazı merkezlerde koltuk altı bölgesi de tüm vücut lazer epilasyon fiyatlarına dahil edilmektedir. Erkek tüm vücut lazer epilasyon ise; genellikle ense, boyun, kol altı, tüm kol ve sırt ve göğüs lazer epilasyon seanslarını içermektedir. Bir üst maddede bahsedilen sebeplerle erkek tüm vücut lazer epilasyon fiyatları kadın tüm vücut lazer epilasyon fiyatlarına göre daha yüksektir.

Lazer Epilasyondan Önce Yapılması/Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Lazer epilasyon uygulanacak bölgelerdeki tüylere işlemden önceki 4 hafta içerisinde ağda, cımbız ve epilatörle kökten alma işlemlerinin yapılmamış olması gerekmektedir. Ancak lazer epilasyon uygulanacak bölgelerdeki tüylerin 2-3 gün önceden tıraş bıçağı ya da makas ile alınması tavsiye edilmektedir.

Hangi Durumlarda ve Kimlere Lazer Epilasyon Yapılmaz?

Unutmayınız : Bu sayfada verilen tüm bilgiler genel bilgi niteliğindedir, tıbbi bilgi niteliği taşımaz. Bu sebeple bu konuda ve lazer epilasyon ile ilgili diğer konularda mutlaka uzman doktorunuza başvurunuz. 1. Hamileler Lazer Epilasyon Yaptırabilir mi? Gebelik sürecinde lazer epilasyonun herhangi bir zararı veya yan etkisi olduğu konusunda bir delil yoktur. Ancak yine de özellikle ileri gebelik safhalarında uygulanmaması ve hamilelik sonrasının beklenmesi tavsiye edilir. Bilinen her hangi bir yan etki olmaması olmamasına rağmen bu konuda tedbirli olunmasının bir sebebi de epilasyon işleminin sonuç başarısının göz önünde bulundurulmasıdır. Hamilelik döneminde hormonal denge değişir. Hormonal değişimler kıllanmayı da etkilediğinden sağlıklı sonuç alınması için hamilelik sonrasının beklenmesi bir çok durumda daha doğru olmaktadır. Bu konuda doktorunuza danışınız. 2. Kırmızı, Sarı ve Beyaz Kıllara Lazer Epilasyon Yapılır mı? Lazer ışığı kıl kökündeki melanin pigmentine etki eder. Melanin pigmenti kıla siyah rengini veren pigmenttir. Epilasyonda kullanılan lazerler siyah pigmentlere etki ettiği için kırmızı, sarı veya beyaz kıllarda farklı teknikler (iğneli epilasyon gibi) kullanılır. 3. Cilt Kanseri Hastalarına Lazer Epilasyon Yapılabilir mi? Cilt kanseri (maligne malenom) hastalarına lazer epilasyon yapılmaz. 4. Peeling (cilt soyma) ürünleri kullanan kişilere, bu ürünleri kullanmayı bıraktıktan en az 10 gün sonra epilasyon yapılması tavsiye edilir. 5. Cildinde aktif lezyon olan kişilere lazer epilasyon yapılmaz. Lezyon sorununun çözümü sonrası epilasyon seanslarına başlanabilir veya devam edilebilir.

Gaziantep'te Lazer Epilasyon Yaptıracak Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

1. Ankara lazer epilasyon merkezleri arasında seçim yaparken özen gösterilmelidir. Maalesef lazer epilasyon yapma konusunda bir ehliyeti bulunmayan bir çok güzellik salonu kendisini lazer epilasyon merkezi olarak lanse etmekte, hem yasa dışı işlem yapmakta hem de halk sağlığını tejlikeye atmaktadır. Unutulmamalıdır ki; lazer epilasyon mutlaka uzman doktor gözetiminde yapılması gereken tıbbi bir uygulamadır. Bilinçsiz ve eğitimsiz kişilerce yapıldığında; sonuç alamama, leke oluşumu, yanık gibi istenmeyen sonuçların ortaya çıkma riski doğar. 2. Gerek işlemin başarısı gerekse güvenliği çerçevesinde kaliteli, FDA Onaylı cihazların kullanıldığı kliniklerin tercih edilmesi tavsiye edilir. 3. İstenen sonucu almanız bağlamında, cilt ve kıl tipinize uygun lazer cihazı sisteminin seçimi önem arz eder. Bu seçim Fitzpatrick skalası adı verilen, cilt renk tonu ölçeği ışığında yapılır. Cildiniz uzman tarafından analiz edilir ve hangi cihaz tipiyle (Alexandrite mı? Diyot mu? Nd:YAG mı?) işlem yapılacağı kararlaştırılır. Fikir almak adına bu sayfanın üst kısmında bulunan ön bilgilendirme amaçlı "cildinize uygun lazer cihazı seçimi" simülasyonunu kullanabilirsiniz.

Lazer Epilasyon Fiyatlarını Nasıl Öğrenebilirim?

Lazer epilasyonda, epilasyon yapılacak olan bölge, kişinin kıl tipi ve dolayısıyla epilasyonun kaç seans süreceği ve işlemde kullanılan lazer ışık sistemleri gibi bileşenler lazer epilasyon fiyatını belirleyen unsurlardır. Ayrıca daha önce de bahsettiğimiz üzere erkek lazer epilasyon fiyatları ile kadın lazer epilasyon seans fiyatları farklılık gösterir. Sağlık Bakanlığı onayı ve gözetimi altında yasal olarak faaliyet gösteren lazer epilasyon kliniklerinin internet sitelerinde lazer epilasyon fiyatları hakkında bilgi vermesi yasal değildir. Fiyat listesi hakkında detaylı bilgi almak için 0342 320 00 99 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

112 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page