
Lazer Epilasyon
IPL sanılanın aksine bir lazer çeşidi olmayıp "yoğun atımlı ışık" anlamına gelen 400nm ila 1200nm arasında dalga boyuna sahip etkili bir epilasyon yöntemidir. Kalıcılık oranı Alexandrite, Diode ve Nd:Yag lazere oranla biraz daha düşüktür. Lazerli sistemlere göre % 80-90 oranında başarı sağlanır. IPL epilasyon salonumuzda lazer epilasyona bir alternatif olarak değil, tamamlayıcı olarak kullanılmaktadır. Alexandrite lazer Diode Lazer ve Nd Yag lazer sistemlerinin etkili olmadığı çok ince tüy ve kıllarda başarılı sonuçlar alınmaktadır.
SORUNUN KAYNAĞI
İstenmeyen kıl ve tüylerin oluşma sebepleri kişiden kişiye değişik olmakla birlikte genel olarak;
-
Ağda, cımbız vs. yöntemler
-
Ergenlik ve menopoz
-
Genetik, hormon dengesizliği
-
Doğum sonrası hormonlarda oluşan değişimler
-
Doğum kontrol hapları
-
Tüy bezlerinde oluşan sorunlar
-
Kortizon
-
Depresyon
-
Adrenalin salgısı
olarak sayılabilir.
LAZER EPİLASYON İLE IPL EPİLASYON ARASINDAKİ FARK
Lazer Epilasyon ile IPL epilasyon, teknolojik ve uygulama anlamında bir çok farklar içermektedir.
-
Lazer epilasyonda sadece kıl ve tüyler hedeflenir. IPL epilasyonda ise cilt dıştan içe taranarak epilasyon sağlanır.
-
Lazer epilasyonda kıl ve tüyler hedeflendiği için cihaz başlığının cilde teması yoktur. IPL epilasyonda cilt üzerine epilasyon jeli sürülerek cihaz başlığı cilt üzerine temas ettirilerek uygulama yapılır. Bu yüzden uygulama hijyenik ortamlarda yapılmalıdır.
IPL EPİLASYON ÖNCESİ UYARILAR
Elbette kliniklere gittiğinizde bu uyarılar uzmanlar tarafından sizlere aktarılacaktır fakat bu bilgiler ışığında en azından tedaviye başlama zamanınızı ayarlayabilirsiniz. IPL epilasyon öncesinde:
-
Kıl ve tüyleri köklerinden koparacak (ağda, epilasyon aleti, cımbız, iplik vb.) uygulamalardan kaçınılmalıdır. Bu yöntemler kıl köklerini incelterek kılların ışığa duyarlılığını azaltmaktadır. Şayet bu uygulamalar yapıldı ise 3 hafta ara vererek sonrasında işleme başlanmalıdır.
-
Uygulama öncesi güneş banyosu bilhassa solaryumdan kaçınılmalıdır. Bu durumlarda işleme 2-3 gün sonra başlanmalıdır.
-
Kıllar makas veya traş bıçağı yardımı ile kısaltılmalıdır. Tüy dökücü kremlerin de kullanılmasında her hangi bir sakınca yoktur fakat kıl ve tüylerin cilt yüzeyine çıkması beklenmelidir. Epilasyon sırasında az da olsa bir ısı açığa çıkmaktadır dolayısıyla tüy ve kılların fazla uzun olması gereksiz ısı ve enerji açığa çıkarmaktadır.
-
Tüylerin rengini sarartacak uygulamalardan da kaçınılmalıdır.
-
Son altı ay içerisinde "Roaccutane" adlı ilacın kullanılmamış olması gerekir.
IPL EPİLASYON SONRASI UYARILAR
İşlem sonrasında ciltte hafif yanma ve kızarıklar oluşabilir. Birkaç saat içerisinde ciltte duyulan yanma hissi geçecektir. Aynı şekilde kızarıklarda gün içerisinde normal durumuna gelecektir. Epilasyon sonrasında:
-
Birkaç hafta güneş ışığı ve solaryuma maruz kalmamaya dikkat edilmeli , güneş ışığından kaçınmak mümkün değilse de yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
-
Duş alırken suyun fazla sıcak olmamasına dikkat edilmeli, bünyenin dayanabileceği en ılık sıcaklık seçilmelidir.
-
IPL epilasyon sonrası dökülmeyen kıllar, yine aynı şekilde ağda, epilasyon aleti, cımbız, iplik, tüy dökücü krem vb. yöntemlerle alınmamalıdır. En fazla makas ve traş bıçağı ile kısaltılabilir.
-
IPL epilasyon yapılmış bölgelerde kese, peeling vs. cildi tahriş edecek uygulamalardan kaçınılmalıdır.
-
Uzmanlar tarafından verilecek bir sonraki seans tarihine riayet edilmelidir.